4 feb - Okategoriserade

TFS Stockholm i Hälsingland och Gästrikland

TFS Stockholm har under den senaste veckan varit i Hälsingland och Gästrikland för att föreläsa och hålla workshops i hela tre städer; Söderhamn, Sandviken och Gävle. Allt på initiativ från Hälsinglands museum. Det är andra året i rad vi gör en liknande föreläsningsturné och det har varit fantastiskt givande för alla inblandade.

Dag 1 föreläste vi på Staffanskolan i Söderhamn – ett gymnasium med cirka 800 elever. Vi träffade sammanlagt tre klasser där eleverna fick delta i vår workshop ”Detta är mitt Sverige” och lyssna på storytelling samt att eleverna själva fick arbeta med sina egna personliga berättelser.

Några kommentarer:

”Jättebra!!! Fick helt andra uppfattningar av vissa saker vilket var superbra!!”

”Jag tycker det är viktigt att få så många som möjligt att få lyssna på er för att motverka rasism och fördomar.”

”Det känns bra att ni lär oss unga och visar andra synsätt av religion och kultur. Det är viktigt att era historier lyckas komma ut i äldre åldrar också.”

”Jag har fått större insikt kring världens religioner och alla gemensamma budskap. Alla är lika mycket värda!”

”Att ha sådana här möten är viktiga för att det är mer effektfullt med möten i riktiga livet, det lämnar mer spår hos åhörarna. Att unga personer tala med elever ger ett sorts band som är lättare att relatera till.”

 

På kvällen bjöds vi in till Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn då den syriska konstnären Wejdan Derky hade ett Art Performance ”mot krigets grymhet” arrangerat tillsammans med Söderhamn – Sandarne församling och Hälsinglands museum. Kyrkan var fullsatt och det var ett väldigt starkt framträdande som innefattade mycket känslor och reflektion om vad ett liv på flykt faktiskt innebär. Vi gick därifrån mycket rörda.

Dag 2 och 3 besökte vi Bessemerskolan – en väldigt stor skola med cirka 1500 elever. Vi höll 12 föreläsningspass för sex olika klasser och fascinerades över miljön på skolan. Skolan har exempelvis ett speciellt program för de nyanlända som kommer till kommunen och det var väldigt fint att kunna sitta i en matsal där man hörde minst sex stycken olika språk under ett och samma tak. Några kommentarer vi fick efter våra workshops:

 

”Jag tycker det var bra då man fick det förklarat från ett annat perspektiv än i läroböckerna. Tyckte även att det var häftigt att jag kände igen mig när ni började prata.”

”Ni har gett mig en helt annan syn och tagit bort många av mina fördomar kring mycket olika saker och det är jag tacksam för!”

”Det var jätteintressant att få höra era berättelser ur era egna perspektiv. Jag har lärt mig mycket om hur religionen kan ge sig uttryck i vardagen.”

”Det är ofta en rätt stor skillnad mellan tro i teorin och i praktiken så det var kul och givande att få lyssna på er!”

”Jag tycker dagens lektion var väldigt upplysande. Jag önskar fler människor får höra det här. Det är något som man inte får höra så ofta. Ju större detta blir desto större påverkan och positiv ändring kan det bli.”

 

Sista dagen spenderade vi på Vasaskolan i Gävle. Vi nådde ut till tre klasser under sex olika lektiontillfällen och även där var det många av eleverna som påpekade hur viktigt det är med liknande projekt och att det verkligen behövs i dagens samhälle. Några kommentarer som vi fick:

 

”Vill bara återigen nämna hur bra det är att ni åker runt i skolor och pratar. Det ökar förståelse och acceptans.”

”Jag tycker det har varit fantastiskt att höra alla berättelser, väldigt givande! Det borde finnas fler som vågar öppna upp sig om sin religion som ni. TACK!”

”Otroligt bra och inspirerande! Ni peppade mig att stå upp för den jag är och för det jag tror på. Jag vill jobba på Fryshuset i framtiden. Det var givande och ni berättade väldigt bra! Tack!”

 

Vi är nöjda med vår turné och känner oss fyllda med energi efter att ha hört både lärare och elever uttrycka hur viktigt det är med Tillsammans för Sverige. En av lärarna på Bessemerskolan sa sista dagen att ”Ni måste komma hit nästa år också!!! Men då ska jag se till att ni får prata med alla klasser i hela skolan för det här var fantastiskt.”

Och det hoppas vi med – att vi får komma tillbaka till Hälsingland och Gästrikland nästa år. Tack!